Achtergronden

Hoe zijn jullie aan de benodigde kennis gekomen?
Het project loopt al sinds 2012 en sinds die tijd hebben we er alles aan gedaan om zoveel mogelijk te leren om het project succesvol uit te kunnen voeren.

Om vraagstukken op te lossen over de boeien en de bomen hebben we studenten van verschillende universiteiten en hogescholen ingeschakeld en prototypes laten ontwerpen.

Partners als Mercon Steel en GKB hebben deze ontwerpen gerealiseerd zodat er in 2014 twee prototypes te water konden gaan in de RDM haven.

Gaan de bomen dit overleven?
Jazeker. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein hebben onderzoek gedaan naar het type boom dat beste overleefd in een boei, rekening houdend met factoren zoals wind, temperatuur, golfslag en groeiplaats in een boei. De iep bleek het best bestand te zijn tegen deze condities onder voorwaarde dat de boeien zouden worden aangepast.

Studenten van TU Delft hebben naar de technische kant gekeken en zich afgevraagd hoe de boom zich staande kan houden in het water en onder het Nederlandse klimaat.

Samen met Mercon Steel Structures is in 2014 een eerste prototype gecreëerd en na een proefperiode is in samenwerking met het Barendrechtse GKB een tweede prototype gemaakt.

Deze prototypen hebben proef gedobberd in de Rotterdamse RDM haven waar ze intensief zijn gemonitord om te bepalen welk prototype er zowel praktisch als esthetisch het beste uit de test kwam. Uiteindelijk is gekozen voor de tweede versie.

Hoe krijgen de bomen water?
Er is onderin de boei plaatsgemaakt voor een waterreservoir van 600 liter water. Hiermee kunnen de bomen voorzien in hun waterbehoefte.

Vier x Per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de waterboot van waterbedijf Evides de bomen voorzien van zoetwater.

Bovenop het reservoir ligt een doek met daarop een zandlaag die zorgt dat de bomen via de natuurlijke capillaire werking, die ook in de ‘normale’ grond optreedt, water krijgen.

Het drinkwaterpeil wordt afgelezen d.m.v. een peilstok in een buis, welke met een hergebruikte petfles met het waterniveau stijgt en daalt.

Hoelang zal het bos in de Rijnhaven liggen?
De minimale tijd is 5 jaar, maar dit kan uitgerekt worden tot maximaal 10 jaar.

Komen er nog meer waterprojecten aan voor Mothership?
Het dobberend bos is onderdeel van het grootschalige oeverproject.

In samenwerking met de Stichting RiverArt zal Mothership de komende tien jaar diverse kunstwerken realiseren langs de oevers van de wateren tussen Rotterdam en Dordrecht.

Meer informatie over dit project is terug te vinden op www.oeverproject.nl